Las Comunidades Autofinanciadas desde dentro (2): CAF Dones de l’Alt Penedès

El projecte de la nostra comunitat auto financiada de dones s’inicia l’abril del 2011, amb cinc dones del Penedès amb orígens geogràfics diferents ( Catalunya, Gàmbia, Colombià,…).

Primera reunión de la Caf
Abril del 2011. Primera reunión de la Caf «Dones del Penedès»

Per començar vàrem tenir el suport metodològic dels companys que varen crear l’Associació de Comunitats Autofinanciades (ACAF). Un tret que distingeix la nostra comunitat és que la formem només dones, algunes amb mirada feminista, d’altres no, però totes tenim l’experiència econòmica-social de ser dones.

Dones Caf Penedès
Membres de la Caf Dones del Penedès

Altres consideracions fonamentals en la gestió del projecte són: la confiança, el respecte i la suma dels diferents compromisos, … Per altra banda sentim que el grup és més que una fórmula econòmica per gestionar estalvis i microcrèdits. La Caf per nosaltres és un repte de múltiples aprenentatges: econòmics, de gestió comunitària, d’associació de dones, de noves iniciatives per la transformació social, …

Untitled1
Untitled Primer aniversari de la Caf i Reunió mensual

La nostra trajectòria com a grup financer ha anat lentament cap al creixent i la consolidació. El primer capital de la Caf va ser de 80 euros, era la suma de les primeres aportacions individuals de les dones fundadores. El primer crèdit va ser de 30 euros. Actualment, el nostre capital és de 3000 euros. Durant aquests quatre anys hem gestionat uns 40 crèdits. La tendència ha estat demanar petit crèdit de fàcil retorn. Les quanties dels crèdits sempre estan relacionades amb les necessitats de cadascuna (despeses mèdiques, domèstiques, personals, d’oci, celebracions, …). El perquè del crèdit no és necessari expressar-ho al grup. En el 2013, ja érem 8 dones, hi havia més estalvi, més necessitats, i més coneixements metodològics, tot plegat ens va conduir a fer canvis, com el d’ampliar el màxim de crèdit a 800 euros i allarga els terminis de pagament a 12 mesos. Per organitzar tota aquesta dinàmica utilitzem els estatuts que hem anat definint democràticament per consens des de l’inici (les aportacions, els crèdits, avals, reunions, coordinadora, comptables i caixeres itinerants, …). També, hem organitzat actes públics i hem participat en actes com la III trobada d’experiències transformadores 2013 i la Fira d’Economia feminista 2014.

Xerrada: La crisis econòmica.  Belen Moreno, Doctora en història                     econòmica. Organitza CAF dones Penedès
Xerrada: La crisis econòmica. Belen Moreno, Doctora en història econòmica. Organitza CAF dones Penedès
Fira d’economia Feminista. Taller “Com fer una CAF de dones”.
Fira d’economia Feminista. Taller “Com fer una CAF de dones”.

Estem en una nova etapa de la Caf de Dones del Penedès. En els últims 6 mesos s’han incorporat 6 dones al grup. En l’ultima reunió sumàvem 14 sòcies. La participació en les reunions sol ser de 7 o 8 persones (hi ha membres que són a la llunyania per qüestions laborals, a elles els hi gestiona els pagaments una companya del grup). Untitled6 Des del mes de març, la Caf està fent l’adaptació a l’eina WINKOMUN NUMBERS (gràcies a l’assessorament d’ACAF), això suposa la gestió de la comptabilitat per mitjà de les noves tecnologies. Hi ha molt de dinamisme financer, del total de 14 membres, 11 tenen crèdits, i les restants d’alguna manera són avaladores. Aquest dinamisme també crea altres moviments: augment dels interessos, afany a pagar els crèdits, coneixement del funcionament financer entre les membres, inexistent morositat. Però alhora també ens sorgeixen nous reptes a gestionar: participació des de la distància de sòcies a les reunions, conjugar dinamisme i participació en la reunió mensual, crear noves formes per avalar, les actuals dificulten poder demanar crèdits superiors als estalvis, entre d’altres.

IMG_0349
L’autogestió, un actiu fonamental de la metodologia.

Tot això ens fa replantejar contínuament les fórmules de participació i gestió de la Caf.

Escrit pels membres de la Caf «Dones de l’Alt Penedès»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un blog o un sitio web gratuitos con WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: